Rangan Chatterjee besöker Sverige och är aktuell med boken Lyckobalansen – 10 enkla sätt att må bra varje dag

16 augusti 2023

Den 10 oktober kommer den framstående brittiska läkaren, författaren och tv-personligheten Dr Rangan Chatterjee ut med sin bok Lyckobalansen – 10 enkla sätt att må bra varje dag. I boken, som redan är internationell storsäljare, djupdyker Dr Chatterjee i lyckoforskningen och visar med tio enkla steg hur du kan stärka den grundläggande inre lyckan med hjälp av enkla övningar.
Under oktober besöker han Sverige för att prata om sin bok.

När vi känner oss lugna, förnöjsamma och har kontroll över våra liv får det även djupgående effekter på vår fysiska hälsa. Det kan handla om att eliminera stress genom att dra ner på antalet beslut du behöver fatta i vardagen, hur du ökar din självmedkänsla när livet känns tungt, eller varför en stunds flow några enstaka gånger i veckan kan göra stor skillnad. Hur du får ett sundare förhållande till mobilen eller varför människor som fokuserar på andra är lyckligare. 

Dr Chatterjee är välkänd för sin förmåga att kommunicera komplex forskning kring hälsa på ett lättförståeligt sätt. Genom sina böcker, TV-program och podcasts har han blivit en uppskattad expert och inspirationskälla för människor över hela världen. För några år sedan började han intressera sig mer för lycka och undrade om det kunde finnas en faktor som är ännu viktigare än mat, vila och motion för hälsan. En del av anledningen till att just lycka påverkar hälsan är att man är mer benägen att träna, umgås med andra och mindre benägen att tröstäta om man trivs med sitt liv. Det är ganska uppenbart. Men lycka går mycket djupare än så. 

– Baserad på min mångåriga forskning i ämnet och mitt dagliga arbete med patienter, har jag kommit fram till att lycka inte handlar om att skutta upp ur sängen varje morgon med ett stort leende på läpparna och se allt i rosenrött.  Den handlar snarare om att höja sin grundläggande lyckonivå så att de negativa känslorna inte dyker upp lika ofta eller håller i sig lika länge. Det handlar om att skapa en motståndskraftig lyckobubbla runt sig själv som skyddar mot stressen och påfrestningarna i livet. Den handlar om att se till att ens lycka inte är helt avhängd andra personer eller yttre händelser, säger Dr Rangan Chatterjee.  

Kort sagt så är det viktigt att behandla din grundläggande inre lycka på samma sätt som man behandlar sin egen kropp så att den kan bli starkare med hjälp av smart och effektiv regelbunden träning.

– Jag vet att livet kan vara svårt ibland. Många känner sig närapå utbrända med för mycket att göra och alldeles för lite tid. Oavsett om du kämpar för att hålla näsan ovanför vattenytan eller bara vill känna dig lite lyckligare än vad du är just nu så är du på rätt väg. Den här boken kommer att hjälpa dig till att förbättra din hälsa och stärka din lyckokänsla. Och det är mycket enklare än du tror, säger Dr Rangan Chatterjee. Lycka är inte en ouppnåelig slutdestination eller ett sinnestillstånd för privilegierade. Du kan öva dig till att bli mer lycklig i vardagen. Det enskilt största problemet som folk stöter på i sin jakt på lycka är att de förväxlar den med framgång. Visst, det går absolut att ha både och, men det är inte självklart.  

Lyckobalansen- 10 enkla sätt att må bra varje dag har utgivningsdag den 10 oktober. 

Rangan Chatterjee har gjort internationell succé med sina böcker Lyckobalansen, Hälsobalansen, Stressbalansen, Förändra ditt liv 5 minuter i taget och Viktbalansen. Han är förespråkare av livsstilsmedicin och i sitt arbete med patienter betonar han vikten av det man kan göra själv för att slippa bli sjuk. Han driver även en populär podcast om hälsa, Feel Better, Live More. Tidigare har han gjort tv-serien Doctor in the House för BBC1.

 

Kontakter

Sara Dobareh

Kommunikationsansvarig

Norstedts