Tävlingen som ökar barns läskondis tillbaka – nu öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen

15 maj 2024

Den 15 maj öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen, tävlingen som uppmuntrar Sveriges fjärdeklassare att läsa mer – oavsett förutsättningar. Flera kända programledare och författare coachar eleverna med målet att slå fjolårets läsrekord, där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läste över en miljon timmar. 

I år bidrar extra många författare och illustratörer med inspiration och läspepp till eleverna. Från Rabén & Sjögren deltar storfavoriten Elias Våhlund, författaren bakom succéserien Handbok för superhjältar, som illustreras av Agnes Våhlund. Dessutom möter barnen duon Måns Gahrton och Johan Unenge (Eva & Adam, Superskillz) samt trion bakom PAX-serien; Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson.

Den som ska leda och coacha eleverna i mål är Julia Wiberg, känd programledare från barnprogram som “Djur med Julia”, författare till flera populära barnböcker och hyllad poddare.

- Att läsa och kastas in i en annan värld är precis som magi. Att för en stund vara någon annan eller någon annanstans där precis allt är möjligt. Jag är så stolt och mallig över att jag ska få leda Den stora läsutmaningen och förhoppningsvis peppa fler till läsning. Läsning öppnar upp så mycket och kanske kan läsningen också inspirera någon att själv skriva något. För jag är helt säker på att varenda barn där ute sitter på en egen spännande historia som borde skrivas ned och bli till en bok!, säger Julia Wiberg, som förutom att vara aktuell med en poddturné även kommer med en efterlängtad uppföljare i bokserien “Enkla och roliga fakta”.

Den stora läsutmaningen är ett initiativ som syftar till att vända läskrisen hos unga i Sverige och i fjol var engagemanget bland lärare och elever större än någonsin, vilket ledde till nytt läsrekord. Nära 45 000 elever gick i mål, vilket motsvarar nära 40 procent av alla elever i årskurs fyra i Sverige.

Om Den stora läsutmaningen
Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs 4 som valts
ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag.

Klasserna uppmuntras genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare. Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och andra fina priser. Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av Advisory Board bestående av Anne-Marie Körling, Martin Widmark, Marie Trapp, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

För information: denstoralasutmaningen.se

Kontakter

Jenny Edh Jansen

Kommunikationsansvarig

Rabén & Sjögren