Sverigebesök av Time-korrespondenten som skuggat Zelenskyj

11 januari 2024

 

Hur lyckas en före detta komiker och skådespelare stå emot Putin, en av efterkrigstidens grymmaste diktatorer? Och hur länge ska han stå emot?

I februari utkommer den högaktuella boken Spelaren om Volodymyr Zelenskyj. Författaren, Time Magazines Simon Shuster besöker Stockholm.

 

 

 

 

 

När Ryssland annekterade Krim vintern 2014 var Time Magazines Simon Shuster den första utländska reportern på plats. Simon Shuster intervjuade Volodymyr Zelenskyj första gången under presidentvalskampanjen våren 2019. Efter Rysslands angrepp i februari 2022 har Shuster som ingen annan kunnat rapportera både inifrån presidentområdet i Kiev och från fronten, med tillgång till presidenten själv, hans familj, nära vänner, medhjälpare och personal.

 

Spelaren är en initierad beskrivning av krigsutbrottet ur Volodymyr Zelenskyjs eget perspektiv. Här tecknas bilden av mannen bakom presidentrollen: Zelenskyjs resa från slapstickskådis till att bli en internationell symbol för motstånd. En osannolik hjälte som blivit krigets huvudperson och lyckats samla hela världens demokratier till stöd för sitt land. Spelaren ger ett initierat inifrånperspektiv av ett krig som kommer att definiera vår tid.

 

Ända sedan Rysslands invasion har man varit nyfiken på president Zelenskyj. Vad driver honom? Hur orkar han? Simon Shuster har fått unik access till presidenten och visar hur kriget har förändrat honom, från obekymrad f.d. tv-skådis till en erfaren och beslutsam ledare som enat sitt folk och blivit en förebild för hela västvärlden, säger Simon Shusters svenska förläggare Elin Sennerö-Kaunitz.

 

När kriget i Ukraina nu går in på sitt tredje år, och säkerhetsläget i Europa är sämre än på mycket länge, är Shusters bok både fascinerande och tyvärr nödvändig läsning.

 

Spelaren utkommer i svensk översättning av Thomas Engström 8 februari (recensionsdag 5 mars).

 

Simon Shuster har rapporterat om Ryssland och Ukraina i mer än femton år, större delen av tiden som reporter för Time Magazine. Shuster föddes i Moskva och emigrerade till USA som barn, två år före Sovjetunionens kollaps. Spelaren är Simon Shusters första bok och ger den definitiva skildringen av Rysslands invasion av Ukraina, skriven av en reporter med unikt tillträde till Volodymyr Zelenskyj.

 

Simon Shuster besöker Stockholm 14-15 februari för framträdanden och intervjuer.

 

Kontakter

Lina Sjögren

Kommunikationsansvarig

Norstedts