Stark relationsroman från Dani Shapiro

14 juli 2023 - Senast uppdaterad 21 augusti 2023

”Mästerligt om konsekvenserna av en sedan länge förborgad hemlighet. Ledstjärnor skyggar inte för det svåra utan försöker balansera sorgen med det vackra.” Washington Post

”Gripande. En framtida klassiker”
Lisa Taddeo, författare till Tre kvinnor och Djuret

 

En bil kraschar in i en ek på Division Street och en ung flicka dör. Hon sitter i framsätet intill den berusade Theo, som kör bilen. Hans syster Sarah sitter i baksätet. Syskonen bestämmer sig sedan för att ljuga om vem som suttit bakom ratten. Theos och Sarahs pappa Ben är medveten om lögnen, men i tyst samförstånd blir den en välbevarad hemlighet inom familjen. 

Tjugofem år senare sitter tioårige grannen Waldo under samma ek och studerar natthimlens stjärnor. Hans nu pensionerade granne, Ben Wilf, får syn på honom och går ut. Waldo vet ingenting om hemligheten som svävar över den gamla eken, inget om det ödesdigra beslut som skapat en tystnad i familjen Wilf och drivit familjemedlemmarna allt längre bort ifrån varandra. Waldo är upptagen med att försöka hantera tystnaden mellan sina föräldrar genom att ge sig ut i rymdens oändlighet. Mötet mellan Wilf och Waldo sätter i gång en kedja av händelser som för alltid kommer att förändra dem och deras familjer.

Ledstjärnor är en ömsint och omvälvande roman om saknad, lögner, skuld och sorg, men den är också en berättelse om kärlek, hopp och försoning.

Dani Shapiro har skrivit flera romaner, men slog igenom med Inheritance 2019. En självbiografisk roman som hon skrev efter upptäckten att hennes pappa inte var hennes biologiska far. Familjerelationer, hemligheter och trauma är teman som löper som en röd tråd genom Shapiros författarskap. Dessa utgör också temat i hennes uppmärksammade pod Family secrets. En pod där människor delar med sig berättelser om sina familjehemligheter, och om hur dessa kommit att prägla deras liv. 

Dani Shapiro är en av årets internationella gäster på Bokmässan i Göteborg i september, inbjuden av Brombergs i samarbete med Bokmässan och årets av bokmässan inbjudna hedersgäst och samarbetspartner, Judisk Kultur

 

Titel: Ledstjärnor
Författare: Dani Shapiro
Översättning: Manni Kössler
Recensionsdag: 16 aug

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs