Så ska Sveriges fjärdeklassare öka läskondisen med 70%

1 juni 2023

Läsförmågan hos svenska tioåringar har försämrats, enligt 2021 års PIRLS-studie. Studien visar även att klyftan mellan resursstarka och resurssvaga elever ökat. Den 1 juni öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen 2023 som uppmuntrar Sveriges mellanstadielärare och elever att öka läskondisen – oavsett förutsättningar. Målet är att engagera minst lika många som förra året när 30 000 fjärdeklassare läste i snitt 20 minuter varje dag. Världens bästa klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby står på spel.

Hur ska läskondisen öka bland Sveriges barn och unga? Den nationella lästävlingen Den stora läsutmaningen fick förra året nära 30 000 av landets fjärdeklassare att läsa nästan 700 000 timmar tillsammans. Ett peppande aktivitetsprogram och attraktiva vinster visade sig vara morötter som fick barnen att läsa mer än någonsin. Lärarna uppgav att läsningen ökade med hela 70 procent jämfört med en vanlig termin. Varje barn läser på sin nivå, med målet att hitta läsglädjen och förbättra läskondisen. Tävlingen belönar även kvalitativt läsfrämjande insatser genom sidotävlingen Årets läsresa.

I år leds tävlingen av Yankho Kamwendo, skådespelare, musiker och programledare där han bl.a. blev en populär karaktär i Bolibompa under många år.

– Min egen läsresa började med att min mamma högläste mycket för mig, vilket hjälpte mig när jag skulle börja läsa själv - jag hade redan hört orden formuleras! Mammas söndagar bestod av läsning i sängen och det påverkade mig starkt. Läsning är nyckeln till så mycket! Jag ser fram emot en rolig och intensiv läshöst, säger Yankho Kamwendo.

Årets författare som ska coacha eleverna ända in i mål är Petrus Dahlin (böckerna om Skogens systrar, Kalle Skavank och Filix Wood), Frida Nilsson (Jagger, Jagger, Ishavspirater, Apstjärnan) och Kristina Ohlsson (Det magiska hjärtat, Mysteriet på Ödeborgen, Spökhusets hemlighet).

Den stora läsutmaningen är ett initiativ från Rabén & Sjögren tillsammans med Adlibris, Bonnier Carlsen och Natur & Kultur med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag.

Anmälan och mer information: denstoralasutmaningen.se

Kontakter

Jenny Edh Jansen

Kommunikationsansvarig

Rabén & Sjögren