Rött minne av Tania Branigan - Hisnande om Kulturrevolutionen i Kina

30 mars 2023 - Senast uppdaterad 3 april 2023

 

» Undersökande journalism när den är som bäst. En kartläggning av Kinas osynliga ärr, absolut nödvändig för den som önskar förstå Kina idag. « The Guardian

» ‘Vacker och tankeväckande « Times 

 

"Det är omöjligt att förstå dagens Kina utan att förstå Kulturrevolutionen", skriver journalisten och författaren Tania Branigan. Under ett decennium av maoistisk fanatism dog så många som två miljoner människor för sina påstådda politiska synder, angivna av sina lärare, arbetskamrater eller släktingar. Och tiotals miljoner förföljdes och fängslades. I dagens Kina existerar denna brutala och turbulenta period som en frånvaro; förtryck och trauma har smält samman i en nationell minnesförlust.

Tania Branigan, ledarskribent och tidigare Kinakorrespondent på brittiska Guardian har under flera års tid samtalat med några få personer som berättat om vad de varit med under Kulturrevolutionen i Kina. I Rött minne - Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution lyfter hon fram berättelserna om dem som drivs av rädsla att konfrontera eran - eller längtar tillbaka. Varsamt och kärleksfullt återger hon dessa omskakande, tidigare ohörda berättelser.

 

En 13-årig vakt från det Röda gardet njuter av det stora äventyret, men kämpar med inre tvivel. En tystad kompositör som står inför döden och bestämmer sig för att försöka fånga kaoset i sitt skapande. En idealistisk student blir ”likmästare”.

Vad händer med ett samhälle där man inte längre kan lita på dem närmast sig? Vad händer med nuet när det förflutna begravs, utnyttjas eller helt har ritats om? Och hur lever man med sig själv när det värsta är över?

Här finns djupt mänskliga vittnesmål som säger något stort och livsviktigt om hur helt vanliga människor kan förvandlas till monster på några få ögonblick. Rött minne - Att minnas och glömma Kinas Kulturrevolution är en bok som påminner mig om varför jag en gång blivit förläggare.


Trevlig läsning,

Dorotea Bromberg, 
Förläggare 

 

 

 
Titel: Rött minne
Författare: Tania Branigan 
Översättning: Peter Samuelsson
Recensionsdag: 3 maj

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs