Rabén & Sjögren satsar på författarskola

15 april 2024

Rabén & Sjögren har i över 80 år varit med och byggt spännande och framgångsrika författarskap. Nu ger förlaget en grupp ungdomar möjligheten att utveckla sitt skrivande och dela med sig av sina unika berättelser genom en författarskola. Satsningen mynnar ut i en antologi som förlaget ger ut våren 2025.

Författarskolan riktar sig till ungdomar mellan 16 och 22 år med syftet att skapa mångfald och bredda förlagets utgivning med röster och berättelser som vanligtvis inte hörs. Kursen är kostnadsfri och leds av författaren och dramatikern Seluah Alsaati.

 – Jag tror att vi alla har minst en historia inom oss som kan bli en bra bok. Det är så kul att våra unga deltagare nu får möjligheten att sätta ord på sina berättelser. Jag älskar att följa och stötta deras process med att skriva novellerna, säger Seluah Alsaati.

Under sex kurstillfällen får deltagarna bland annat lära sig hur en berättelse byggs upp, hur man kan utveckla karaktärer, vad en dramatisk kurva är och hur ett traditionellt bokförlag jobbar med ens text. Deltagarna får sedan sätta sina kunskaper på prov genom att skriva varsin novell, som ges ut i en antologi av förlaget under våren 2025.

Vi är otroligt glada över det här projektet. Det är en svindlande tanke att det här förlaget varit med och byggt så många spännande författarskap, bland annat startade Astrid Lindgren sitt författarskap hos oss. Nu har vi ynnesten att få vara med och utveckla framtidens författarskap och lyssna till deras berättelser, det är en otroligt häftig känsla, säger förlagschef Jenni Blom Castenfors.

Vid varje tillfälle deltar också redaktörer och förläggare från Rabén & Sjögren för att stötta och hjälpa deltagarna i skrivprocessen. Informationen om kursen har spridits med hjälp av bibliotekarier, lärare och verksamhetsansvariga på olika kulturhus som står nära målgruppen.

- Jag har alltid velat skriva en bok, men jag har aldrig trott att det varit möjligt. Men nu tror jag faktiskt att det går, säger en av deltagarna.

För mer information kontakta gärna:
Kristina Ramsell, projektledare för författarskolan
Kristina.Ramsell@rabensjogren.se, 070-384 74 11 

Bokförlaget Rabén & Sjögren är Sveriges ledande barnboksförlag, med en bred utgivning för alla åldrar upp till unga vuxna. Det grundades 1941 av Hans Rabén och Carl-Olof Sjögren. Kanske är förlaget mest känt för att ha gett ut Astrid Lindgrens alla böcker. Astrid Lindgren var också anställd som redaktör och ansvarig för barnboksavdelningen mellan 1946 och 1970.