Över en miljon lästimmar för Sveriges fjärdeklassare – de vinner Den stora läsutmaningen

18 januari 2024 - Senast uppdaterad 12 februari 2024

Nytt läsrekord har slagits i årets lästävling där nära 45 000 av landets årskurs 4-elever tillsammans läst 1 078 291 timmar. Klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping vinner med flest antal lästimmar och belönas med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Den stora läsutmaningen visar positiva läsresultat bland eleverna i årskurs fyra. I snitt har de deltagande eleverna i Den stora läsutmaningen läst 20 minuter varje dag under tävlingsperiodens elva veckor under höstterminen. Det kommer samtidigt som larmrapporter om barn och ungas läsning, exempelvis tappar Sveriges 15-åringar stort i läsförståelse enligt den senaste Pisa-rapporten*. Vinnarklassens elever har läst i snitt 1 timme och 28 minuter per dag och elev, vilket är nytt vinnarrekord. 

– När jag presenterade tävlingen för eleverna förklarade jag att alla som läser är vinnare även om man inte vinner själva tävlingen. Läsningen tar oss med på magiska resor i både fantasin och verkligheten, språket och livet blir rikare. När jag fick veta att vår klass hade vunnit svämmade mitt hjärta över av stolthet, säger Renate Murken, klasslärare 4b, Rosendalsskolan i Linköping.

I år har engagemanget bland lärare och elever varit större än någonsin, vilket lett till nytt läsrekord. Nära 45 000 elever har gått i mål, vilket är en ökning med 56 procent jämfört med i fjol och motsvarar nära 40 procent av alla elever i årskurs fyra i Sverige. 

– Den stora läsutmaningen är en folkbildningsrörelse som sprider sig bland Sveriges fjärdeklassare. Det är hisnande att bevittna elevers och lärares läsresor tillsammans, kollektivt och solidariskt, där alla deltar utifrån sina förutsättningar. Allting blir mycket roligare, lättare och mer lustfyllt tillsammans, säger Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

Årets jurypriser  

Vinnare i deltävlingen Årets läsresa är klass 4A i Väsby skola, Upplands Väsby. Klassen har delat sina läsupplevelser med varandra, arbetat i ett gemensamt läsprojekt och fått en ökad förståelse för allas olika läsnivåer. Årets läsresa lyfter fram den klass som har gjort en anmärkningsvärd insats utifrån sina förutsättningar och utses av en jury bestående av några av Sveriges ledande experter inom läsning.

I deltävlingen Årets läsutmanarbibliotek är vinnaren Värnamo bibliotek som gjort insatser utöver det vanliga för att få deltagarna i Den stora läsutmaningen att hitta böcker och läsa ännu mer.

Fakta och resultat 2023

 • Totalt antal lästimmar: 1 078 291
 • Snitt lästid: ca 25 timmar per elev (ca 20 minuter per dag)
 • Antal anmälda klasser: över 2 800 klasser
 • Antal elever som slutfört utmaningen: 44 219 (en ökning med 56 procent från föregående år)
 • Ökad läsning jämfört med en vanlig hösttermin: över 60 procent
 • Tävlingsperiod: 15 september - 1 december, 2023
 • Vinnarklassens resultat:  eleverna har läst i snitt 1 timme och 28 minuter per dag och elev, vilket är nytt vinnarrekord
 • Årets tävlingsledare: Yankho Kamwendo. Årets deltagande författare: Petrus Dahlin, Frida Nilsson och Kristina Ohlsson
 • Över 2 800 bokpaket delades ut till deltagande klasser tack vare ett stipendium från Skandias stiftelse Idéer för livet
 • Kulturminister Parisa Liljestrand antog Den stora läsutmaningen och läste parallellt med eleverna 20 minuter varje dag
 • Årets 1:a pris: Klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping vinner en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby
 • Årets 2–3:e pris vinner klassbio med Nelly Rapp - Dödens spegel, dessa är Klass 4A på Gökstensskolan i Torshälla och Klass 4 på Storvretskolan i Tumba
 • Vinnare Årets läsresa: klass 4A i Väsby skola, Upplands Väsby belönas med klassbesök på LasseMajas Deckarhus i Linköping
 • Vinnare Årets läsutmanarbibliotek: Värnamo bibliotek belönas med ett författarbesök

Topp 10, 2023

Klass 4b på Rosendalsskolan i Linköping

Klass 4A på Gökstensskolan i Torshälla

Klass 4 på Storvretskolan i Tumba

Klass 4b på Noblaskolan Hagaberg i Västerås

Klass 4B på Viaskolan i Nynäshamn

Klass 4A på Rosendalsskolan i Linköping

Klass 4C på Sticklinge skola på Lidingö

Klass 4 Vind på Västra Ramlösa skola i Helsingborg

Klass 4 blå på Hillelskolan i Stockholm

Klass 4A Donsöskolan på Donsö utanför Göteborg

För information och pressbilder:
Denstoralasutmaningen.se/om/pressinformation  

*Pisa, Programme for International Student Assessment, 2022I läsförståelse är sänkningen 19 poäng sedan 2018, Sverige ligger på 14:e plats mot 7:e förra gången.

Om Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Mängdläsning är avgörande för barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag.  

Klasserna uppmuntras genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare. Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och andra fina priser. Den stora läsutmaningen får stöd och idéer av Advisory Board bestående av Anne-Marie Körling, Martin Widmark, Marie Trapp, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

Kontakter

Jenny Edh Jansen

Kommunikationsansvarig

Rabén & Sjögren