Ny del i Denise Rudbergs prisbelönta serie

7 mars 2024

I juni kommer äntligen Femte kollusionen – del fem i Denise Rudbergs framgångsrika historiska romanserie Kontrahenterna. Det blir ett kärt och efterlängtat återseende av signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den förra boken, Den fjärde doktrinen, hyllades av kritikerna och röstades fram av läsarna till Årets roman i Adlibrispriset 2022.

I Femte kollusionen fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth som är baserade på Denise Rudbergs egna mormödrar och farmor. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Året är 1942 och kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett till synes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

– Denna femte del utspelar sig i ett Sverige, februari 1942, som står på randen av en tysk invasion längs den norska gränsen. På bara några månader måste vi mobilisera 300 000 krigsdugliga män för att stå emot fienden samtidigt som en komplicerad och svårforcerad signalspaning kan vara det som avgör vårt öde. Inhämtande av hemligstämplad information och desinformation är vårt främsta vapen. I arbetet med denna bok har det blivit plågsamt tydligt hur stora likheterna mellan Sverige 1940 och idag är, säger Denise Rudberg.

–  Med Kontrahenterna har Denise skapat ännu en serie som växer i popularitet för varje ny del. Jag är övertygad om att skälet till den stora framgången är bokseriens starka karaktärer, vilka vi får följa i det lilla och i det stora – och i ett Sverige där kriget står för dörren och där insatserna är höga, säger Håkan Bravinger, förlagschef på Norstedts.


Femte kollusionen utkommer den 7 juni som inbunden bok.
Ljudboken släpps den 20 juni och är inläst av Marie Richardson.Om Denise Rudberg

Denise Rudberg är författare, krönikör och poddare. Sommaren 2021 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1. År 2000 debuterade Rudberg med Väninnan och hon har sedan dess skrivit flera framgångsrika romanserier för vuxna och ungdomar samt ett radiodrama, Sviten, som skrevs för Sveriges Radio. Totalt har hennes böcker sålt i över fem miljoner exemplar och hon är idag en av Sveriges mest lästa författare.

År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Seriens tolfte bok, De första tolv, släpptes i november 2022. 2023 inledde Rudberg en helt ny serie, den första boken hette Dancing Queen och blev en stor framgång.

Denise Rudberg är född och uppvuxen i Stockholm där hon bor på Östermalm med sin man, deras fyra barn och hunden Stina. Båda hennes aktuella bokserier utspelar sig till stor del på Östermalm som hon skildrar ingående ur såväl ett samtida perspektiv som ett historiskt.

Kontakter

Sara Dobareh

Kommunikationsansvarig

Norstedts