Nour El Refai debuterar med barnbok om känslor och rädslor

4 mars 2024

Den 19 april bokdebuterar den hyllade komikern och skådespelaren Nour El Refai med Vad skrämmer mamma, med bilder av hyllade illustratören Emma Göthner. Boken handlar om Dito som har massor av fantasi och som älskar att leka med sin mamma. Dito älskar däremot inte att släcka lampan och avsluta leken på kvällen lika mycket. Det här är en bok om känslor, hur tråkigt det kan vara när ens roliga lekande mamma plötsligt blir väldigt typiskt vuxen och vill att man ska gå och lägga sig. Men också om rädslor. Om sådant som skrämmer barn och om sådant som skrämmer vuxna.

– Idén till boken kom till vid en typisk nattningssituation hemma med sonen som var rädd för mörkret. Vi började prata om vad vi är rädda för. Att vi båda är rädda, men för olika saker. Vuxnas rädslor kan vara ologiska för barn, eftersom det ofta handlar om att vi är rädda för att något ska hända dem. Och ibland är det ju väldigt spännande att få skrämma sin mamma genom att klättra högt eller cykla fort, säger Nour El Refai.

I boken utspelar sig en godnattlek där Dito får känna sig modig. Eftersom det är en godnattsaga är den avsiktligt inte för läskig.

– Det är viktigt att barn får vara barn och att vi visar dem att deras känslor är viktiga och att vi kan prata om dem. Att hantera känslor är ju det svåraste som finns. Jag är glad att min generation föräldrar är helt överens om att det är bra att barnen både ska få känna och uttrycka sina känslor. Att man får vara ledsen eller besviken. Jag upplever också att det finns så mycket att fånga upp från barns känslor i leken, så lek lek lek så mycket ni bara kan, säger Nour El Refai.

Emma Göthner står för de finurliga, fartfyllda illustrationerna.

– Emma har så vackra, fina, gulliga och busiga bilder, det har jag alltid tyckt, så jag blev extra glad att just hon ville göra illustrationerna till Vad skrämmer mamma, säger Nour.

Om Nour El Refai
Nour El Refai, skådespelerska och komiker, är född 1987 i Libanon och uppvuxen i Skåne. Nour El Refai är en av Sveriges vassaste och mest pricksäkra komiker. Hon är känd från olika komikerscener och för de egna hyllade föreställningarna En komisk depression och Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter. Som skådespelare syns hon bland annat i Bonusfamiljen och i Trolltider (SVT:s julkalender 2023). Hon har också medverkat som programledare i många sammanhang, bland annat i Melodifestivalen och i Masked Singer.

Om Emma Göthner
Emma Göthner, illustratör är född i Skövde 1979, uppvuxen på Södermalm i Stockholm, men bor nu söder om Söder med man och två barn. Hon är utbildad i grafisk design och illustration på Konstfack, där hon tog sin magisterexamen 2006. När hon inte gör barnböcker (bl. a. de mycket populära serierna om Ivar och Sagasagor) illustrerar hon för tidningar, tidskrifter, läromedel eller produktionsbolag.

För intervjuförfrågningar:
Magdalena Höglund, Highland PR
magdalena@highlandpr.se, 0733-338840

Kontakter

Jenny Edh Jansen

Kommunikationsansvarig

Rabén & Sjögren