Gå till huvudinnehåll

Norstedts ger ut National Book Awards-nominerad palestinsk-amerikansk poet

25 september 2024 - Senast uppdaterad 3 oktober 2024

 

Fady Joudahs diktsamling [...] kommer i svensk översättning av Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru.

 

Boken med den osägbara titeln […] är den palestinsk-amerikanske poeten Fady Joudahs första på svenska. Den skrevs senhösten och vintern 2023, med utgångspunkt i Gaza, och gestaltar poetiskt och egensinnigt det stycke nutidshistoria som Joudah kallar för "utplåningens tid". 

 

 Jenny Tunedal, förläggare på Norstedts, berättar:

 – Jag upptäckte Fady Joudahs poesi i vintras, när Johannes Anyuru skickade en av hans dikter till mig. I dikten fanns en far, en flykt, en sykomorlönn och ett tonfall som inte gick att glömma. Jag började läsa, och förstod att Joudah skriver omistlig poesi. Lite senare hörde jag Athena Farrokhzad läsa “Dedikation”, som finns med i den bok som Norstedts nu ger ut. Det var som om allt i rummet stod stilla av sorg.  

– Fady Joudah är en palestinsk-amerikansk poet bosatt i Houston, som också skriver essäer och har översatt författare som Mahmoud Darwish och Ghassan Zaqtan. Den diktsamling som kommer ut på Norstedts i november skrevs under några månader i höstas och vintras. Det är ingen tjock bok, men den rymmer så mycket. Den är skriven med sorg och cynism, men också humor, och ett underligt ljus. ”Miraklet tillhör alla”, står det. 

– Jag är så tacksam över att Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru kastade sig in i arbetet med att översätta den här boken, så att Norstedts kan ge ut den redan i höst.

 

Athena Farrokhzad och Johannes Anyuru, två av Sveriges mest tongivande författare, har under sommaren 2024 tillsammans översatt [...] från engelska och skrivit ett efterord till boken. 

Fady Joudah är en palestinsk-amerikansk poet född 1971. Han har gett ut sex prisade diktsamlingar och översatt Mahmoud Darwish, Ghassan Zaqtan och Maya Abu Al-Hayyat från arabiska till engelska. Han är även en av grundarna till Etel Adnan Poetry Prize. Fady Joudah arbetar som läkare och bor i Houston med sin familj.

 

 [...] är nominerad till National Book Awards 2024 i poesiklassen och utkommer på svenska 14 november (recensionsdag den 25 november). Önskar du läsa korrektur eller vill boka intervju med författaren och/eller översättarna, välkommen att kontakta Lina Sjögren. 

 

Kontakter

Lina Sjögren

Kommunikationsansvarig

Norstedts