Norstedts Förlagsgrupp släppte ut 3486 ton CO2 under 2020

8 april 2021

Norstedts Förlagsgrupp fortsätter analysera och minska sitt klimatavtryck. Nu finns förlagsgruppens nya hållbarhetsrapport för 2020 tillgänglig att läsa.

Norstedts Förlagsgrupp har arbetat länge med hållbarhetsfrågor och i år kan vi för första gången presentera hela vårt klimatavtryck: inte bara klimatavtrycket från verksamheten i förlagshuset på Riddarholmen i centrala Stockholm, utan även den påverkan som kommer från de ljudböcker och fysiska böcker vi ger ut.

Utsläppen från förlagets verksamhet (Scope 1 och Scope 2) minskade kraftigt under 2020, till viss del som en följd av corona-restriktioner, då våra tjänsteresor minskade kraftigt.

Utsläppen från produktionen av våra böcker har förändrats väldigt lite jämfört med 2020. Förändringarna beror på att vi har bättre data och mer omfångsrika utsläppsfaktorer för pappret. Dessutom har vi med en större del av produktionens livscykel. Nu inkluderas även skogsbruket (inklusive avverkning) samt produktionen av andra material som behövs för att skapa pappret som kemikalier, färg, tillsatser av olika slag

Det som släpper ut mest CO2 är tillverkningen av pappret (37%), men även tryckningen (33%) har stor påverkan. Utsläppet från transporterna mellan pappersbruk, tryckerier och vårt lager har minskat (står för 20%).

I snitt släpper en tryckt bok ut från Norstedts Förlagsgrupp ut 700 g, en ljudbok släpper ut 35g. 

700 gram motsvarar en tredjedels hamburgare. 

- Men en bok konsumeras oftast många gånger, till skillnad mot en burgare som du bara kan äta en gång, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp.

Klimatberäkningarna bygger på standarden Greenhouse Gas Protocol och genomförs årligen av Zero Mission.

Kontakter

Olle Lidbom

Kommunikationschef

Norstedts, Rabén & Sjögren, B Wahlströms, Tiden, Brombergs, Massolit och Printz Publishing