Nils Andersson och Erik Svetoft tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet

4 juni 2021 - Senast uppdaterad 11 oktober 2021

Årets Hellsing-stipendiater, Nils Andersson och Erik Svetoft, får ta emot Sveriges största bilderboksstipendium som utdelas till nydanande bilderboksskapare.

Nils Andersson och Erik Svetoft som tillsammans skapat bilderböckerna Pappor ska va tjocka (2020) och Mina husdjur (2021) får Lennart Hellsing-stipendiet med motiveringen:

”Nils Anderssons och Erik Svetofts samarbete präglas av fantasi och kvickhet. De vänder och vrider på perspektiven, både i språket och i bilden. Duon tar upp stafettpinnen från Hellsing och ger oss humor där vi inte trodde den fanns. Rim som kringelikrokar sig fram och illustrationer som öppnar dörrar mot det absurda. Tillsammans skapar bild och text en helhet som väller ut över boksidorna, över alla gränser och kanter, och bjuder oss läsare på egensinnig, halsbrytande bilderbokskonst.”

– Att få Lennart Hellsing-stipendiet känns jättekul på alla sätt verkligen, en glad överraskning. Stolthet och glädje!, säger Erik Svetoft och Nils Andersson.

Josefin Svenske, som är förläggare för Nils Anderssons och Erik Svetofts böcker, menar att det som utmärker stipendiaternas samarbete och gemensamma verk är den smittande humorn och fantasin som blommar ut ur böckerna.

– De är så prilliga och har sån spjuveraktig iakttagelseförmåga båda två, på olika sätt som gifter sig otroligt tillsammans till nåt unikt och eget, efterlängtat. Det är fritt och stökigt, bråkigt och underbart på ett sätt som är ovanligt idag, säger Josefin Svenske.

Lennart Hellsing-stipendiet inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och utdelades för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020.

– Målet med Lennart Hellsingstipendiet är att uppmuntra mindre etablerade, nyskapande bilderboksskapare och samtidigt ge den så viktiga bilderboken mer uppmärksamhet, säger Ann Sköld, förlagschef Rabén & Sjögren och fortsätter:

– Rabén & Sjögren har en lång tradition av att ge ut nydanande bilderböcker och det är ännu viktigare idag att uppmärksamma bilderböcker som har den kvalitet som gör att de håller över tid, är tankeväckande och ger avtryck hos de små läsarna. Bilderboken har stor betydelse, det är barnets första möte med litteratur och konst, med berättelser i ord och bild som de kan ta del av i egen takt och läsupplevelse de också delar med en vuxen.

Om stipendiet

Lennart Hellsing (1919–2015) är, vid sidan om Astrid Lindgren, en av våra mest älskade och firade barnboksförfattare. Hans avtryck på svensk barnlitteratur kan knappast överskattas. Hellsing såg värdet i spännande konst och litteratur för barn och ville att hans egna verk skulle fungera som en katalysator för barnens egen kreativitet. Hans lek med språket, vilja till förnyelse och samarbeten med intressanta illustratörer har påverkat generationer läsare och bilderboksskapare.

Lennart Hellsing-stipendiet om 100 000 kronor är Sveriges största bilderboksstipendium som utdelas till nydanande bilderboksskapare. Stipendiet inrättades på Lennart Hellsings 100-årsdag 2019 och utdelades för första gången på hans födelsedag den 5 juni 2020 till Natalie Ruejas.

Om Nils Andersson 

Nils Andersson skriver underfundiga barnböcker på rim. Mest kända är kanske pixiböckerna om Lillebror Berglund och jag samt bilderböckerna Pappor ska va tjocka och Mina husdjur. Han är även aktiv i musikvärlden. På 00-talet med sitt band Svensk Pop, och nu som soloartist under artistnamnet Nippe Svensk.

Om Erik Svetoft

Erik Svetoft är illustratör och serieskapare, utbildad på Konstfack. Han har illustrerat bilderböckerna Pappor ska va tjocka och Mina husdjur med texter av Nils Andersson, och även gjort en hyllad animerad film, Älgen. Dessutom har han givit ut fyra seriealbum, varav ett vann Svensk Bokkonsts förstapris 2017.


Omslagsbilder, inlagebilder och författarporträtt finns att ladda ned i vårt pressrum.

Kontakter

Åsa Steen