Matilda Ruta tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet 2023

5 juni 2023 - Senast uppdaterad 9 november 2023

Författaren, illustratören och serietecknaren Matilda Ruta är mottagare av Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor.

Matilda Ruta är ett välkänt namn i barnboksvärlden. Hon skriver och illustrerar bilderböcker för att det är kul och knepigt och för att hon aldrig tröttnar på det. Hon skriver för barn eftersom hon inte tycker lika mycket om vuxna.

– Vuxna kan ju vara ganska jobbiga. Men det är klart att jag älskar vuxna också, de säger så roliga saker, var får de allt ifrån?

Vad har du för förhållande till Lennart Hellsing?

– Hans figurer var så närvarande hela min barndom, och nu för mina barn också. Vi refererar ofta till dem, sjunger om dem, de är med oss i vardagen. Det känns nästan provocerande att någon har hittat på dem, haha. De finns ju på riktigt. Jag älskar hans kompromisslösa humor. Lekfullheten och fantasin. Så befriande och inspirerande. 

Matilda Ruta sitter på stol nummer fem i Svenska barnboksakademien och har blivit nominerad till Augustpriset och Elsa Beskow-plaketten. Hon är just nu bokaktuell med Kurragömma, den tredje boken i Strandskogen-serien.

Stipendiet delas ut på Lennart Hellsing födelsedag, 5 juni, av Rabén & Sjögren.

Årets motivering:

Matilda Ruta är en bilderboksskapare med absolut gehör för barnets röst. I hennes böcker får de starka, djupt mänskliga känslorna ta plats – oavsett om det handlar om längtan, oro eller dåligt samvete behandlas ämnena med lätt hand och finurlig humor. Hon behärskar den svåra konsten att skriva bilderbokstext med poetiska kvaliteter som dramatiserar, berör och inger hopp. I bilderna låter hon naturens skönhet och vildhet med sina skiftningar i väder, miljö och färger förstärka dramat på ett snillrikt sätt, vilket bidrar till bilderböckernas unika och helgjutna uttryck.

Om Hellsing-stipendiet:

I samband med Lennart Hellsings 100 års-dag år 2019 instiftade barnboksförlaget Rabén & Sjögren ett årligt stipendium på 100 000 kr som en bestående och återkommande hyllning till en av våra största barnboksförfattare och hans gärning för bilderboken och barnkulturen. Syftet med stipendiet är att lyfta intresset för bilderboken och uppmuntra intressanta bilderboksskapare att möjliggöra framtida projekt.

Matilda Ruta finns tillgänglig för intervjuer.

Kontakta:
Marie Birde/Kult PR
Marie.birde@kultpr.se
Tel: 0702 20 23 08

Författarfoton finns att ladda ned i vårt pressrum.