Linnea Jarnrot vinner Sveriges mästerkock – Norstedts ger ut kokboken Fisk & skaldjur
Från saltstänkta Smögen till förstaplatsen i Sveriges största matlagningstävling. 23-åriga Linnea Jarnrot kammar hem titeln Sveriges mästerkock 2025 och ett bokkontrakt hos Norstedts. Med skarp fingertoppskänsla för havets råvaror och ett modernt sätt att tänka fisk har hon imponerat stort på juryn. I sin debutbok Fisk & skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos bjuder Linnea på allt från enkla vardagsräddare till rätter som får gästerna att tappa hakan, och visar att sjömat kan vara både lättlagat, inspirerande och riktigt lyxigt - utan krångel.
I TV4:s Sveriges mästerkock tar amatörkockar steget ut från sina egna kök för att laga mat på toppnivå. Inför den krävande juryn gäller det att leverera i varje moment för att stanna kvar i tävlingen. Årets vinnare, Linnea Jarnrot från Smögen, imponerade med sin känsla för fisk och skaldjur och sin förmåga att skapa rätter där havet alltid spelar huvudrollen.
– Bubblan sprack i samma ögonblick som jag vann. Då tog liksom hela äventyret slut, på ett ögonblick. Ena sekunden står man där i total eufori, nästa ser man hur filmstudion börjar monteras ner runt omkring en. Det är lite som att ta studenten, allt är fantastiskt och man är stolt, men plötsligt kommer den där känslan av “jaha… vad händer nu?”. Jag är verkligen så glad över att få ge ut min första kokbok. Det känns otroligt stort och jag hoppas att fler kommer våga laga lite mer fisk tack vare den, säger Linnea Jarnrot.
I Fisk & skaldjur bjuder Linnea på rätter för alla tillfällen, från snabba helgmiddagar och avslappnat festplock till sådant som faktiskt får gäster att tappa hakan. I början av boken hittar du en tydlig fiskguide som gör det enkelt att hitta rätt i fisk och frysdisken och välja råvara med självförtroende. Recepten bygger på ingredienser du kan plocka upp i vilken matbutik som helst, och du får smarta tips på hur du kan spara pengar genom att ta vara på sådant som annars lätt hamnar i soporna. Här finns tips på hur du tar tillvara hela fisken, vilka sorter som passar bäst till olika rätter och hur du gör klassiker som torsk med äggsås, smörgåstårta och pasta vongole till dina egna.
Linnea hämtar sin inspiration från uppväxten vid västkusten, men också från resor och möten med andra matkulturer. Hennes matlagning är lekfull, tillgänglig och fylld av glädje, och alltid med havet som utgångspunkt.
– Fisk och skaldjur är inte mer komplicerat än köttfärs eller kyckling. Det handlar mest om att våga tänka lite nytt kring hur man tillagar det. I den här boken visar jag mina favoriter på ett rakt och avslappnat sätt. Inga krångliga namn, inga fiskezoner eller överdrivet avancerade tekniker. Bara schysst matlagning med råvaror du faktiskt kan hitta i en vanlig mataffär med en okej fiskdisk. Inga märkliga specialingredienser – bara mat du blir sugen på att laga. Och äta, säger Linnea Jarnrot.
Fisk & skaldjur - Från stekt sill till löjromstacos ges ut av Norstedts i samband med finalen av Sveriges mästerkock 2025, säsong 2. Vinnaren avslöjas på kvällen den 30 november och boken har utgivningsdag den 4 december.
Fisk & skaldjur bjuder på sjömat för alla helgmiddagar, festplock, budgetknep och de där kolla-på-mig-rätterna som får gästerna att tappa hakan. Här får du veta vilka fiskar som passar till vad, hur du bäst tar vara på skrov och kantbitar, du får tips om de godaste fiskarna mellan två bröd och uppdaterade versioner av älskade klassiker. Linnea Jarnrot, Sveriges nya fiskdrottning, tar oss med till sitt Smögen men hämtar inspiration från hela världen. Njut av hennes torsk med äggsås och löjromstacos, pasta vongole och pimpade fiskbullar, smörgåstårta och friterade ostron.
Linnea Jarnrot är 23 år och vinnare av Sveriges mästerkock 2025. Hon har en bakgrund i den bohuslänska fiskeindustrin. Efter programmet jobbar hon som kock hos stjärnkrögaren Niklas Ekstedt på Hillenberg by Ekstedts och har tidigare arbetat hos stjärnkrögaren Thomas Sjögren och hans restaurang Skärets krog och på Restaurang Sjöö på Hällnäs.