Hyllad brittisk debutant på Sverigebesök

9 april 2024

Andrew McMillans rosade debutroman Synd ges nu ut på svenska. I vår besöker han Stockholm där han framträder på Internationell Författarscen den 7 maj. 

 

 

Romanen beskriver tre generationer män i en nordengelsk stad som en gång var ett industriellt nav.  Den handlar om arbete och manlighet, om klass och sexualitet, om vad man gör med det arv man fått att bära och om att våga bli den man verkligen är. 

Bröderna Alex och Brian har tillbringat hela sina liv i staden där deras far och farfar växte upp, arbetat i gruvan precis som de. Men nu är gruvan nedlagd, staden är förändrad, och de försöker hitta sin plats i den nya tiden. Simon, Alex son, har inga egna minnen av gruvan. Han jobbar på ett callcenter, har en pojkvän som han döljer för sin familj, samtidigt som han uppträder som dragartist i grannstaden och planerar en Margaret Thatcher-show på den lokala puben.

Förläggaren Elin Sennerö-Kaunitz:

– Förra årets stora läsupplevelse för mig var ett manus om tre män och en nedlagd gruva i Yorkshire. Jag blev helt knockad av Andrew McMillans debutroman om arv, identitet och kärlek i ett hårt och krackelerande maskulint system. Synd är ett vackert, brutalt och ömsint litet mästerverk.

”Briljant och djupt sympatisk. Ömsint och sann.”
Douglas Stuart

”Magisk”
Ocean Vuong

”En häpnadsväckande bra bok... Jag vet redan att Synd kommer att vara en av mina favoritböcker 2024. Den är så bra.”
Val McDermid

”imponerande berättat... en roman med en enorm medkänsla”
Guardian

”En magnifik och kalejdoskopisk roman. Sorglig, klok, upplysande och empatisk”
Independent

Andrew McMillan, född 1988, är en prisbelönt engelsk poet och föreläsare. Han debuterade med diktsamlingen physical, den första diktsamling som vunnit The Guardian First Book Award, den har även röstats fram som en av de senaste 25 årens 25 bästa diktsamlingar. Han undervisar i skrivande vid Manchester Metropolitan University och är medlem i The Royal Society of Literature. Synd är hans första roman. 

Den 6-8 maj är Andrew McMillan på besök i Stockholm, hör av dig om du vill boka en intervju!

Romanen är översatt av Eva Åsefeldt. 

Kontakter

Fanny Birath

Kommunikationsansvarig

Norstedts