Grävande journalister spänningsdebuterar ihop

18 april 2024

Lena Sundström och Jens Mikkelsen, två av Sveriges mest erfarna och prisade journalister, slår sig samman för att skriva en spänningsserie. Den första delen i Kirsebergsserien – Fristaden – utkommer 26 augusti.

Tillsammans har Lena Sundström och Jens Mikkelsen många års erfarenhet av att granska missförhållanden och maktmissbruk i samhällets alla olika skikt, och deras reportage i press och tv har prisats flera gånger om. De ville använda all kunskap och erfarenhet i en friare form än vad de gör som journalister.

– Jag hade brutit benet och fick inte röra mig på flera månader. Jag hade en total existentiell kris. Men du ville absolut inte skriva deckare, när jag kontaktade dig, säger Lena Sundström.

– Haha. Nä, jag är en arbetsskygg arbetsnarkoman. Och säger nästan alltid nej. Men du fortsatte tjata, svarar Jens Mikkelsen.

–  Men sen skickade du plötsligt fyrtio sidor. Och sen var vi fast, säger Lena Sundström.

– Ja, det har varit väldigt lustfyllt. Och det känns otroligt lyxigt att vara på Norstedts och i Erika Degards trygga händer, säger Jens Mikkelsen.

Resultatet är Fristaden, en starkt karaktärsdriven deckare där initierade kan känna igen platser, händelser och personer från verkligheten. Fristaden har en nutida intrig, pulshöjande scener och oväntade vändningar. Något som Norstedts förläggare Erika Degard genast fångades av:

–  Lena Sundström och Jens Mikkelsen väver in sin gedigna erfarenhet och journalistiska skicklighet i sitt skrivande, och adderar spänning och driv, kryddat med en dos härlig humor. Det som verkligen utmärker Kirsebergsserien är Anne och Sven, två huvudpersoner som jag är övertygad om att läsarna kommer att omfamna. Det här kan inte bli annat än succé, säger förläggare Erika Degard.  

Fristaden kretsar kring Malmös skuggsida och mörka hemligheter i samhällets toppskikt. Fristaden utkommer 26 augusti som  inbunden bok, ebok och ljudbok, inläst av Sofia Berntson.

 

Kontakter

Lina Sjögren

Kommunikationsansvarig

Norstedts