En sista resa med Frank Bascombe

9 april 2024

”Ford visar här sin mästerlighet.”
The New York Times

OM BOKEN
Frank Bascombes 47-årige son Paul är sjuk i ALS och hans tid är utmätt. Tillsammans ger sig far och son ut på en sista resa med siktet inställt på turistattraktionen Mount Rushmore. Under resans gång förlikar sig Frank alltmer med dödens definitiva faktum. Både med sin egen förstående död och med sorgen över dem han mist. Men dagarna med Paul avväpnar honom, och får honom att se den lycka som trots allt är möjlig.

I Bli min tar Richard Ford farväl av Frank Bascombe, sin trogne romanhjälte och följeslagare som han introducerade i Sportjournalisten för snart fyrtio år sedan. Efter fem böcker gör den nu 74-åriga Frank Bascombe sorti och in i det sista får vi njuta av hans oputsade, skarpa och smått dräpande blick på livets absurditeter såväl som på det amerikanska samhället. 

 

OM FÖRFATTAREN
Richard Ford (1944) är en av de mest framstående författarna i Amerika i dag. Särskilt omtalade i hans författarskap är böckerna om Frank Bascombe som inleddes med Sportjournalisten 1986 och av Självständighetsdagen (tilldelad Pulitzerpriset 1996), Som landet ligger, Kan jag vara Frank med dig? och som nu avslutas med Bli min. I hans produktion kan även nämnas den hyllade romanen Kanada. Richard Ford bor i New Orleans med sin hustru Kristina Ford.


Titel: Bli min
Författare: Richard Ford
Översättning: Niclas Nilsson
Recensionsdag: 15 maj

 

 

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs