Stjärndebut av Italienska Beatrice Salvioni

26 april 2023 - Senast uppdaterad 28 april 2023

En punkig Ferrante med andan i halsen 

Italienska Monza, tidigt 1930-tal. En intensiv vänskap växer fram mellan den vilda och egensinniga Maddalena och den väluppfostrade, försiktiga Francesca. Skvallret på byn säger att Maddalena bär på en förbannelse, att hon orsakar andras död. Hon är Den fördömda flickan. Men det spelar ingen roll, Francesca lockas av Maddalenas frihet och upproriskhet, och snart är flickorna oskiljaktiga. 

I byn känns också spänningar mellan barnen till föräldrar av kommunistisk eller fascistisk övertygelse. Här går det inte att ha några hemligheter. Vi introduceras till flera skeva, roliga, intressanta karaktärer, alla färgade av livet och den mörka tiden. Maddalena lär Francesca hur man skäl äpplen på torget, ljuger och jagar fåglar, men är också den som tar hand om Francesca när hon får sin första mens och lär henne att känna stolhet, inte skam, över sin kropp. Men flickornas lekar blir allt farligare. Tillsammans dras de in i en dramatisk händelseutveckling som sätter deras vänskap på prov.  

Den fördömda flickan är en punkig Ferrante med andan i halsen. En fartfull roman med ett rakt, kompromisslöst språk. Här visar den 28-åriga debutanten Beatrice Salvioni att hon har ett helt unikt sätt att berätta. 

Beatrice Salvioni finns tillgänglig för intervju via länk eller telefon.

 
 
Titel: Den fördömda flickan
Författare: Beatrice Salvioni
Översättare: Ida Andersen
Recensionsdag: 24 maj
 
 
 

 

 

 

 

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs