Brombergs höst 2023

13 juni 2023

Hösten  romanernas tid. Romaner som tröstar, lär oss om andra tider, gör oss klokare, skarpare, eller drar in oss i febriga labyrinter som vi aldrig vill hitta ut ifrån. Den här hösten bjuder vi på fyra starka läsupplevelser. Två stora återkomster - Skärvorna från Bret Easton Ellis och Birnams skog av Eleanor Catton

Karin Alfredsson fortsätter serien om Vajlett och Rut och deras förbjudna kärlek med Valentin och Ketty, roman nummer tre i berättelsen om invånarna den lilla norrländska byn Granträskåsen.

Och så introducerar vi en ny författare för en svensk publik; Alice Eliott Dark. Under hela tjugo år har hon skrivit på Vänskapens udde. Om den har det skrivits såhär: "Alice Eliott Dark writes women in their 80's like men in their 30's" (Electric Lit). Och vi kunde inte sagt det bättre själva. Ni har något underbart framför er. 

 

 

Karin Alfredssons Valentin och Ketty är den tredje boken i serien som kretsar kring Vajlett och Rut, förälskade i hemlighet i den lilla byn Granträskåsen i Västerbotten under tidigt 1950-tal. Nu har dom bestämt sig för att skiljas åt och aldrig mer påtala vad som hänt dom emellan. Två nya personer flyttar in i byn, Valentin och Ketty. Valentin är pastor och tycker att Granträskåsen behöver städas rent från snus, kortspel, musik och "otukt mot naturen".

Bret Easton Ellis är efter tio års frånvaro tillbaka med Skärvorna. En febrig, skrämmande och medryckande autofiktiv roman om sjuttonåriga Bret som mest vill ägna sig åt sex och författardrömmar, men tvingas in i en förvillande och skrämmande lek mellan verklighet och fantasi. I centrum för denna labyrint av skräck och åtrå står Robert Mallory, den nya killen i klassen, och The trawler, en pervers seriemördare med siktet inställt på stadens unga. Bret Easton Ellis besöker Stockholm under vecka 43. 

Eleanor Cattons är äntligen tillbaka. Nu med romanen Birnams skog, vilket också är namnet på en inoficiell, halvkriminell grupp av vänner som ägnar sig åt guerillaodling. Tillsammans planterar de växter och träd i bortglömda parker och på förfallna bakgårdar. Men vännerna i gruppen har svårt att komma överens. När Mira Bunting, gruppens ledare hittar ett stort okänt landområde, tänker hon att det här är projektet som ska ena dom alla. Dessvärre verkar billionären Robert LeMoine också vara intresserad av samma område. Birnam Wood är en psykologisk thriller och en litterär bladvändare från den Bookerpris-vinnande författaren till Himlakroppar. En roman som förför med sitt otroliga persongalleri och sin samtida skärpa.

I novembermörkret kommer vi alla att behöva Alice Eliott Darks varma, kloka och underhållande Vänskapens udde. En berättelse om Agnes och Polly som varit vänner hela livet, och som nu passerat åttio. De bor nära varandra på samma udde vid Maines kust. Agnes, som är författare, har precis fått reda på att hon har cancer, och är fast besluten att skriva färdigt sin sista roman. Hon har också bestämt sig för att få med sig Polly i kampen mot exploateringsplanerna som finns kring deras älskade udde. Ett samtal påbörjas dom emellan som kommer att handla om deras liv, vad de varit med om tillsammans, och inte minst vad de hållit från varandra. 

I år har vi med oss Karin Alfredsson, Tania Branigan och Dani Shapiro till Bokmässan i Göteborg. Läs mer om dom och deras böcker här

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs