Bookervinnaren Shehan Karunatilaka till Sverige!

8 februari 2024

 

 

"Maali Almeidas sju månar är full av spöken, skämt och djup medmänsklighet". 
  Bookerprisets jury 

OM BOKEN
Maali Almeida – krigsfotograf, spelmissbrukare och garderobshomo – vaknar upp i något som liknar ett himmelskt visumkontor. Han vet inte hur han hamnat där, mer än att hans sargade kropp långsamt sänkts ned i Beirasjön. För att Maali ska få återvända till jorden måste han lista ut vem som mördat honom. För detta ges han ”sju månar”, det vill säga sju dagar.

Men det visar sig vara svårt. I en tid då srilankesernas öden ligger i händerna på dödsskvadroner, självmordsbombare och inhyrda torpeder, är listan över misstänkta deprimerande lång. Maali har också bråttom att leda sin flickvän och sin hemliga pojkvän till den låda med fotografier som han samlat och gömt under tiden han levde. Fotografier som kan komma att avslöja Sri Lankas mest korrupta makthavare - och kanske till och med påverka kursen för landets pågående inbördeskrig? 

 

OM FÖRFATTAREN
Shehan Karunatilaka belönades med Bookerpriset 2022 för denna svindlande, humoristiska och gripande roman. En berättelse som för tankarna till världslitteraturens stora stjärnor som Gabriel Garcia Marquez eller Bulgakov. En historia om en enskild människas öde, och samtidigt historien om ett helt land och ett brutalt inbördeskrig.

Karunatilaka, född 1975, är en srilankesisk författare. Han växte upp i Colombo, studerade i Nya Zeeland och har bott och arbetat i London, Amsterdam och Singapore. Hans debut Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew vann flera priser och har utsetts till en av de främsta cricketromanerna genom tiderna.

 

SVERIGE-BESÖK
Shehan Karunatilaka är i Stockholm den 13-15 mars. Den 13 mars samtalar han med journalisten och författaren Augustin Erba på Kulturhusets Internationella författarscen. Den 14 mars finns han tillgänglig för intervjuer på Riddarholmen i Stockholm.
Sedan bär det av till Littfest i Umeå, där han är på plats den 15-17 mars, och samtalar med journalisten Yukiko Duke lör den 16 mars. 

Titel: Maali Almeidas sju månar
Författare: Shehan Karunatilaka
Översättning: Peter Samuelsson
Släppdag: 6 mars
Recensionsdag: 27 mars

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs