Eleanor Catton tillbaka med efterlängtad roman

21 augusti 2023 - Senast uppdaterad 28 augusti 2023

”Ännu en storartad prestation, oerhört läsvärd.”

The Guardian

”Birnams skog är fantastisk. Kan inte bli bättre.”

Stephen King

”En sofistikerad bladvändare. Birnams skog fick mig att jubla av glädje.”

The New York Times

 

Klimataktivisten Mira Bunting hittar Birnams skog, en halvkriminell, ibland filantropisk grupp som ägnar sig åt guerillaodling. Tillsammans planterar de växter på platser som ingen kommer att upptäcka. Men vännerna i gruppen har svårt att komma överens. Till slut finner Mira en lösning, ett projekt som alla kan enas bakom.

Ett jordskred har plötsligt skapat en möjlighet: ett stort landområde har lämnats till synes övergivet, nära staden Thorndike. Men Mira och Birnams skog är inte de enda som är intresserade av Thorndike. Robert Lemoine, en amerikansk miljardär har spanat in området för egna intressen. Fascinerad av Birnams skog påstår han sig vilja stödja gruppen. Men kan de lita på honom?

Birnams skog är en litterär bladvändare från den Bookerpris-vinnande författaren till Himlakroppar, som förför med sin humor, sitt persongalleri och sin samtida skärpa. En briljant konstruerad berättelse om intentioner, handlingar och deras konsekvenser, och en studie i den mänskliga impulsen att säkra sin egen överlevnad.

Eleanor Catton är tillbaka med en ny och efterlängtad roman, denna gång en samtida berättelse som innehåller både humor och spänning. Catton, född 24 september 1985, är en nyzeeländsk författare och manusförfattare. Hon romandebuterade med kritikerhyllade Repetitionen (eng. The Rehearsal). År 2013 tilldelades hon Bookerpriset för engelskspråkig litteratur för sin andra roman Himlakroppar (The Luminaries). Catton är den yngsta författaren någonsin att tilldelas priset. 

 

Titel: Birnams skog

Författare: Eleanor Catton 

Översättning: Inger Johansson

Recensionsdag: 9 september 

Kontakter

Casia Bromberg

Förläggare, Brombergs

Brombergs