Aron Landahl tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet 2024

5 juni 2024

Författaren och illustratören Aron Landahl har Augustprisnominerats, vunnit Snöbollen som ges till årets bästa bilderbok, hyllats av konstnären Ernst Billgren och mottar nu, som kronan på verket, Lennart Hellsings uppmuntran på 100 000 kr.

– Redan i förskolan målade jag så pilligt och fokuserade så mycket på papprets ena hörn att pedagogerna nästan blev oroliga. Men att lägga mycket tid på det lilla är något jag fortfarande gör och är en stil som har kommit att känneteckna mig, säger illustratören och författaren Aron Landahl som är årets Lennart Hellsing-stipendiat.

Aron Landahls förmåga att teckna naturen och skapa bilder som leder läsaren direkt in i ett äventyr belönar honom med Lennart Hellsing-stipendiet år 2024. Hellsings rim och ramsor har Aron i ryggmärgen, men i vuxen ålder är det framför allt Lennart Hellsings förmåga att skapa en portal till en fantasifull verklighet som inspirerat honom. I stället för ord, som var Hellsings främsta vapen, använder Aron pennan och illustrationerna som verktyg.

Bilderna som ingång till en historia är en present till Arons barn-jag och till andra läsare som läser berättelsen utifrån vad de ser. Tack vare bilderna kan de som inte har lärt sig att läsa ändå läsa, och till och med skapa ”egna” historier.

Utöver illustrerandet identifierar sig Aron Landahl som musiker, sjuksköterska, naturvän och fruktklisterlappssamlare.

Aron nominerades till Augustpriset 2023 och vann det prestigefulla bilderbokspriset Snöbollen 2024. Han är just nu aktuell med en utställning på Stora Karlsö och boken Surr, skriven av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristianson.

Stipendiet delas i år ut för femte gången, på Lennart Hellsing födelsedag 5 juni, av Rabén & Sjögren.

Årets motivering:

Aron Landahl är en djärv bilderboksskapare som tar oss läsare med på ett extraordinärt äventyr i sina böcker. Likt Lennart Hellsing har han en fullständig tilltro till sin publik och viker inte undan för det skrämmande eller grymma, utan låter oss tvärtom se det vackra i det. Hans bildberättande är kompromisslöst och starkt och har sina rötter i såväl japanska träsnitt som i Henri Rousseaus bildvärld, och bildspråket är laddat med täta, nästan dallrande scener i ett tomt hus eller i naturens överflöd. I den oväntade kombinationen med lättsammare, associativa texter bjuds läsaren samtidigt in att undersöka, fråga och vara nyfiken på sin omvärld. 

Aron Landahl gör bilderbokskonst som är lika nydanande som klassisk och ger barnen inblick i såväl den stora skönheten som livet och döden.

Om Hellsing-stipendiet:

I samband med Lennart Hellsings 100 års-dag år 2019 instiftade barnboksförlaget Rabén & Sjögren ett årligt stipendium på 100 000 kr som en bestående och återkommande hyllning till en av våra största barnboksförfattare och hans gärning för bilderboken och barnkulturen.

Syftet med stipendiet är att lyfta intresset för bilderboken och uppmuntra nya intressanta barnbokskreatörer.

Aron Landahl finns tillgänglig för intervjuer.

Kontakta:

Marie Birde/Kult PR

Marie.birde@kultpr.se

Tel: 0702 20 23 08

Press- och omslagsbilder finns i vårt bildarkiv.