Årets adventsbok: En tomtetävling med extra allt

5 oktober 2023 - Senast uppdaterad 9 februari 2024

För tolfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Idol möter Bäst i test i tomtelandet när nissen Noel deltar i en knasig tävling om vem som ska få följa med tomten och dela ut julklappar. Bakom Tomtarnas tävling – som utkommer den 5 oktober – står den Augustprisade författaren Johanna Thydell. Illustrationerna är gjorda av Lisa Moroni.

Vinn Tomtarnas tävling – bli en slädtomte! Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har pensionerats, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden, dela ut klappar, se en riktig människa och kanske få nya vänner på samma gång!

Men vägen dit är lång. Tillsammans med Mackarena – en väldigt liten ren – måste Noel ta sig igenom alla deltävlingar – skotta renbajs, hugga den snyggaste julgranen, klara av det värsta ovädret – hela vägen till den stora finalen. Noel är minst av alla och inte bäst på något särskilt. Kan han verkligen få drömmen att gå i uppfyllelse?

Tomtarnas tävling är ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul. Och när man har läst klart – är det julafton! 

– När jag fick möjlighet att skriva en kalenderbok ville jag först och främst överdosera med jul-ingredienser. Tomtar i röda luvor, renar med snälla ögon, pepparkakor, stjärnor, pynt, granar, allt! Jag ville att det skulle vara roligt och spännande, men samtidigt innehålla allvar och jobbiga känslor. Ljust blandat med mörkt, det är ju så livet är, för både stora och små. Och, jag är själv väldigt tävlingsinriktad, så att skriva om en stor tävling där man kan vinna en plats i tomtens släde kändes ju perfekt! De här tävlingarna är både rimliga (hitta den bästa granen, bygga en bra släde) och mindre rimliga (skotta renbajs, gömma sig för människor), säger författaren Johanna Thydell.

Bilderna är stämningsfullt illustrerade av Lisa Moroni.

– Det var både roligt och utmanande att illustrera Tomtarnas tävling. Att måla ett torg fullt av nissar … ja, det kräver en viss tanke så att inte alla bara flyter ihop i en enda röd röra! Det roligaste var nog att måla själva husen i tomtarnas stad. Det var främst där jag satte sagotonen som jag ville att boken skulle ha, med små färgglada sagohus, snöklädda tak och ljusslingor. Renarna var också kul att rita. Det är ju dessutom åtta olika renar, alla med sin egen personlighet, så var och en behövde ju också sin egen look, säger Lisa Moroni.

Om upphovspersonerna

Johanna Thydell debuterade 2003 med ungdomsromanen I taket lyser stjärnorna, för vilken hon tilldelades både Augustpriset och debutantpriset Slangbellan. Sedan dess har hon skrivit ett flertal ungdomsböcker och flera älskade bilderböcker, exempelvis Dumma teckning! som även den nominerats till Augustpriset. Hon har även arbetat som journalist, krönikör, redaktör och översättare samt var under flera år en del av podcasten Superältarna tillsammans med Jenny Jägerfeldt. 

Lisa Moroni började skriva och illustrera på allvar efter att ha gått Barn- och ungdomslitteraturlinjen på Skrivarakademin, och 2013 debuterade hon med tre böcker. Sedan dess har hon gjort sig känd som både författare och illustratör av sina egna och andras texter, till exempel böckerna om Julia tillsammans med Eva Eriksson, de lättlästa böckerna om Loka, småbarnsböckerna om Nisse och Nora och bilderböckerna om Kurran och Pigan.

Kontakter

Terri Herrera

Kommunikatör (Frilans)