Gå till huvudinnehåll

Anders Rydell avslutar sin trilogi om nazisternas plundringar

20 augusti 2024

I september utkommer Stulen musik - nazisternas plundringar och musik som motstånd, där den omfattande plundringen av instrument, noter och musiksamlingar under andra världskriget för första gången skärskådas i bokform.

I boken får vi följa den dramatiska berättelsen om musiker som Arthur Rubinstein, Władysław Szpilman, Shony Braun och Alma Rosé, från mellankrigstidens vibrerande musikliv till nazisternas förföljelse, flykt och Förintelsen. Det är en berättelse om tiotusentals försvunna instrument och nazisternas försök att utplåna ett folks musikaliska arv – men också om musik som motstånd.

Stulen musik utgör det avslutande kapitlet i Anders Rydells trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget, efter de hyllade Plundrarna och Boktjuvarna. Hela trilogin släpps nu i en samlad och uppdaterad nyutgåva.

Plundrarna och Boktjuvarna har utkommit på över 20 olika språk och Anders Rydell har belönats med en rad olika priser, däribland Wallquistpriset och Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Han har bjudits in till Library of Congress i Washington för att presentera sitt arbete och erhöll senast 2023 priset Hislibris Awards för bästa fackhistoria verk i Spanien (Boktjuvarna). Han har även nominerats till Guldspaden och Augustpriset. 

Stulen musik - nazisternas plundring och musik som motstånd släpps den 20 september och har recensionsdag den 8 oktober. Hör av dig om du vill ha pdf-korr, recensionsex eller boka en intervju med Anders Rydell. 

 

Kontakter

Fanny Birath

Kommunikationsansvarig

Norstedts



Katarina Lindell

Kommunikationsansvarig

Norstedts