Gå till huvudinnehåll

Relationsboken för unga - Var femte ung person har varit utsatt för brott i en relation

21 januari 2025 - Senast uppdaterad 22 januari 2025

Att bli kär och vara tillsammans med någon man tycker om ska vara härligt, positivt och roligt. Men vad är egentligen en bra relation? Vad ska man göra om den inte känns okej? Om den kanske till och med innehåller våld?

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå visar att var femte ung person har varit utsatt för brott i sin relation och en annan ny studie* visar att 38 procent av flickor i årskurs nio – som haft en relation – har varit utsatta för våld. Men hur vet man ens vad våld är? Utöver fysiskt våld finns ju också till exempel psykiskt, sexuellt, digitalt och ekonomiskt våld.

Relationsboken för unga – Om kärlek, svartsjuka och kontroll utkommer 24 januari och vänder sig primärt till unga som är nyfikna på hur en bra relation kan se ut, vad man kan göra om man är kär i någon som inte är snäll mot en och vilka varningstecken det kan finnas på att en relation inte är bra. I boken finns allt från tips och fakta till berättelser med unga utifrån olika situationer och konkreta exempel.

Juristen och författaren Zandra Kanakaris har länge arbetat med frågan om förebyggande av våld i unga relationer, med särskilt fokus på killars våld mot tjejer samt prostitution och annan sexuell exploatering.

Varför skrev du boken?
– Jag har hela mitt yrkesverksamma liv arbetat med frågan om att stoppa mäns våld mot kvinnor. Sedan vi öppnade den nationella stödlinjen Ungarelationer.se för att motverka killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer så har det blivit ännu tydligare att det är i de ungas relationer vi måste börja om vi vill förbygga det här enorma samhällsproblemet, säger Zandra Kanakaris.

Varför tror du att de här siffrorna fått så lite uppmärksamhet?
– För att det är väldigt obehagliga siffror att ta till sig och för att det handlar om våra barn, vi har alla barn som både är utsatta – och som utsätter någon annan för våld i en relation – i vår närhet.
Det är jobbigt att ta in. Samtidigt är det siffror vi behöver ta till oss, först då kan vi ha ögonen öppna för om till exempel ens dotter, en närstående – eller elev – far illa. Påfallande ofta frågar vuxenvärlden bara om situationen i skolan, hemma eller med kompisar när en ung person inte verkar må bra och missar att en ung person kan befinna sig i ett förhållande de inte mår bra av.

Vad är målet med boken?
– Det är min absoluta övertygelse att grunden för ett jämställt samhälle, fritt från våld, är att vi tidigt får lära oss att ha respektfulla nära relationer med varandra. Målet är att ge så många unga som möjligt den här kunskapen. Mäns våld mot kvinnor är ingen ostoppbar naturkraft, det går att förändra. Det hoppas jag att Relationsboken för unga kan vara en pusselbit i att göra. 

* Siffra från rapporten Våld i ungas nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck (2024) Utgivare: Stiftelsen Allmänna Barnhuset & Jämställdhetsmyndigheten

 

Zandra Kanakaris är grundare och generalsekreterare på stiftelsen 1000 möjligheter, som driver olika verksamheter med det övergripande syftet att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld. Hon var också under sex års tid fram till 2020 förbundsordförande för riksförbundet Unizon.

Allt överskott från boken går till den nationella stödlinjen ungarelationer.se, som ger stöd och information till unga upp till 20 år som blir utsatta i sin relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Kontakter

Sofia Bengtsson

Kommunikationsansvarig

Rabén & Sjögren


Terri Herrera

Kommunikatör (Frilans)