Gå till huvudinnehåll

Brasilianskt stjärnskott till Sverige

28 februari 2024

José Henrique Bortolucis uppmärksammade bok Det som är mitt utkommer på svenska i samband med hans Sverigebesök 14-17 mars.

José Henrique Bortoluci är den första i familjen att läsa på universitetet. Hans far arbetade hela sitt yrkesliv som lastbilschaufför med Brasiliens vägar som arbetsplats. Nu släpps den uppmärksammade boken Det som är mitt på svenska i samband med författarens Sverigebesök.

Bortolucis debut Det som är mitt slog ner som en bomb i Brasilien. Främst för den unika arbetarklassberättelsen av författarens döende far, från en social grupp som sällan uppmärksammas, men som är oumbärlig för landets utveckling. Bortoluci beskriver relationen mellan far och son, sin egen klassresa och Brasiliens ekonomiska och sociala förvandling.

"Bortoluci låter en nations hälsa och historia flätas ihop med en enda mans. Det kollektiva och det individuella går sida vid sida, precis som i verk av Annie Ernaux, Svetlana Aleksijevitj och Maria Stepanova, för att nämna några besläktade författare.” säger Lisa Lindberg, svensk förläggare till José Henrique Bortoluci, Annie Ernaux mfl.

 

Det som är mitt utkommer på svenska i översättning av Örjan Sjögren 28 februari och ytterligare ett tiotal länder under våren. Norstedts förlag är särskilt stolta över att José Henrique Bortoluci besöker Stockholm 14 mars (Söderbokhandeln) och Umeå 16 mars (Littfest).

 

Om boken:

I femtio år arbetade José Henrique Bortolucis far som lastbilschaufför på vägarna över hela Brasilien. Ofta var han hemifrån 40 till 50 dagar i sträck och sträckan han färdas med lastbilen blir samtidigt det avstånd som öppnar sig mellan honom och hans son, numera universitetsprofessor. När pappan blir svårt sjuk i cancer bestämmer sig sonen för att intervjua honom. Genom faderns ord, i de intervjuer sonen gör, växer bilden fram av ett liv som definieras av ett ensamt och inte sällan farligt arbete fyllt av hemlängtan. Men det är också vardag, äventyr, manlig gemenskap, machoideal, supande och bordellbesök. I faderns fängslande historia flätar författaren skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen - och skövlingen av regnskogen som det innebar - utgör bakgrund.

 

Om författaren:

José Henrique Bortoluci, föddes 1984 i brasilianska Jaú. Han är doktor i sociologi och undervisar vid Fundação Getúlio Vargas i São Paulo, Brasilien.

Kontakter

Lina Sjögren

Kommunikationsansvarig

Norstedts